Previous Project Next Project
Red Hill
Interior Design, Renovations, Colonials

Red Hill Home Renovation

Design philosophy

Red Hill Home Renovation

This Red Hill home renovation involved internal alterations and a modern extension to the Colonial home. The home has a fresh industrial look and feel with improvements to the liveability and style of the home. The Red Hill home renovation design will resolve our client’s garaging dilemmas by raising the existing house enough to get house a double car garage. The character of the existing home and street frontage will be maintained with the new contemporary addition at the rear to incorporate a mixture of timber and polished concrete floors, large openings and spots for built-in bookshelves and seating. The pergola structures will be steel and timber.

The main design focus at the back of the house is on the trees and the backyard. The form of the new additions is dictated by the tree canopies and steep slope. The large addition will provide more substantial ground floor areas with new building steps down the site to engage with the backyard more.

Interior design

First Floor

The existing house of this Red Hill home renovation will be maintained with minimal changes to the existing front rooms, lounge room and bathroom. There will be a new timber stair up to the verandah from street level and new timber front fence. A new internal stair will be built in the location of the existing Kitchen.  The Dining room and Kitchen have been enlarged to become one large open plan space. This area will be surrounded by windows so that the room can be opened right up to feel like a deck, allowing summer breezes to flow through. There is a small void over the entertainment below adding to the feeling of openness.

The kitchen is a galley style with a large island bench with a breakfast bar. There is a small BBQ terrace accessed at the end of the kitchen, perfect for entertaining. A garden roof surrounds this terrace at balustrade height so that there is a strong presence and focus on the garden.

Architectural styling

Ground Floor

The Main Bedroom opens onto a deck with a plunge pool via large glass sliding doors giving occupants a view across the pool to the tree canopies. The Ensuite is accessible off a robe area towards the front of the house. From the Garage level, you step down several steps to the Entertainment Room which doubles as an office space with room for a long desk for computers. The Entertainment Room looks onto a fern garden via a long bank of casement windows.

From the Entertainment room, you step down again to the Music Room. The Music Room can be opened up to the Entertainment Room via large sliding doors. The level change provides a perimeter of seating around the Music Room for when our client is performing to a group of people. For gatherings with family and friends, the Entertainment space, Music Room, and Decks can open up to each other.

If you’re thinking of your own Red Hill home renovation, contact dion seminara architecture today.

Project Number: 170703

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.