Previous Project Next Project
Auchenflower
Renovations, Queenslanders

Auchenflower Queenslander Renovation

Auchenflower Renovation Architects

Architectural Design

The design for this Auchenflower Queenslander renovation revolved around a contemporary extension that aligned and enhanced the traditional character of the existing Queenslander home. The front of the home is to remain in character with a new front fence and removal of the internal fence to provide for a drop off area on the front section of the driveway. The new front fence will have contemporary overtones to give a hint of what lies beyond so there is some relationship from front to back. Based on the new living being at the rear of the property, a gatehouse and intercom control at the front will help to secure the front of the home. There will also be a car storage zone at the rear of the property instead of having a single carport at the front of the block.

Character styling

Existing House Renovation

The current home’s interior will become the children’s bedroom level with the existing kitchen converted to another bedroom. The main guest access will be continue to be at the front of the home, with guests travelling through the existing house to the new rear main living space. The existing dining area will become the new main bathroom for the children and visitors to use. A large entertainment or storage space including linen will be created in front of the bathroom facing the current lounge space which is to become a playroom/entertainment space for children.

Contemporary architecture

New Rear Addition

The new rear addition ground floor of this Auchenflower Queenslander renovation will include indoor/outdoor dining, living space and large galley style kitchen with long island bench overlooking the living space and backyard. We will also include a large bench along the northern side as a study nook and spot for children to work supervised. The new addition will also include the main internal stair, large storage cupboard, and large pantry. A two storey void will be located over the hallway space adjacent to the internal stair. This will maximise light and airflow in from the east while maintaining privacy from the close neighbours.

The first floor of the new rear addition will be the main bedroom suite that overlooks the existing tree in the backyard. The ensuite will be housed on the south-east corner and contain a freestanding bath, shower, vanity, separate toilet and underfloor heating. Access to the ensuite will be off the main hallway leading into the bedroom with the walk-in-robe also accessed from this hallway. A combined study, art space and sewing area will also be located on the first floor of the rear addition, overlooking the two storey void and gaining maximum light all day long.

If you’re thinking of your own Auchenflower Queenslander renovation design contact our team today to start your architectural journey.

Project Number: 130802

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.