Previous Project Next Project
Bulimba
Interior Design, Landscape Design, Renovations, Queenslanders

Queenslander Renovation Bulimba

Architectural design

Queenslander Renovation Bulimba

This Queenslander renovation Bulimba transformation included our design recycling the existing house into a contemporary lifestyle home. For this Bulimba beauty, our clients were looking for a concept to plans solution for the renovation and extension of their character home. Given the traditional nature of the streetscape, our design took on a sensitive approach to maintain the home’s heritage while incorporating the modern tones our clients were after. In keeping with the requirements of the building code, our design development process paid cautious attention to the parameters of the City Plan, paid respect to both the old Queenslander and the neighbouring properties, and delivered our client with their desired contemporary home design.

Style

Relocation Of The Existing Home

With available room on the southern side of the home, we relocated and raised the house to the left-hand side of the site, bringing it forward to line-up with the neighbouring homes. A contemporary fence line with dense landscaping steps back to provide a forecourt lawn area, providing a distance between the home and the street.

An elevated pool is set forward into part of the front yard and includes built-in poolside seating, a landscaped ground-floor terrace area and privacy pergola and screening. The entertainment room is adjacent to the pool zone, providing for the lifestyle needs of the family. Contemporary elements of this Queenslander renovation Bulimba include the feature pergola over the pool offering both shelter and privacy and the bluestone around the pool itself.

The driveway on the far left of the site provides access to the four-car garage, located at the rear of the property, which is somewhat synonymous with pre-1946 backyard garages. The design elements of beams and posts create a pergola over the driveway, mirroring that of the pool area, to reflect the modern contemporary lines employed on the rear pavilion addition. The pergola’s steel beams, located at floor level, provide interest in such a manner that the older home appears to float, maintaining the character outcomes required in the area.

Modern styling

Internal Changes

Within the existing Bulimba Queenslander, the floor space has been reconfigured to create a new art studio and entry hall with built-in cabinetry, master bedroom with walk-in robe, ensuite and parent’s retreat. An open void with custom-made steel framed window extends over the new entertainment area adjacent to the first of two outdoor decks. A powder room for guests is conveniently located in this zone. Spotted gum timber stairs and hall provide a link to the ground floor areas and to the new extension.

The ground floor alterations under the existing house encompass two new bedrooms, with built-in cabinetry, robes and ensuites, the new entertainment room and a laundry with courtyard drying space.
Throughout the existing home the verandahs were opened up and replacement windows, where required, were sourced to maintain the look and feel of the Queenslander home. French doors, timber flooring, VJ wall linings and ornate features keep the character finishes.

Open-plan living

New Extension

The Queenslander renovation Bulimba extension traverses the rear of the property. Open-plan internal living and dining areas are complemented by a secondary outdoor entertaining area with both dining and lounging areas, built-in seating and customised barbeque. We recommended bi-folding or stacker sliding shutters, wrapping around the deck to allow it to be used in all weather conditions – to retain the heat in winter and block out the afternoon summer sun in summer. The kitchen, complete with butler’s pantry, services the two decks and interior dining zone – perfect for entertaining large groups.

The ground floor of the new rear extension provides for the internal staircase, pool-side terrace, gym, additional bedroom with built-in robe, main bathroom, hallway and the four-car garage.

This rear pavilion’s contemporary lines are designed to blend with the character nature of the section of the home that needs to be retained. Polished concrete, feature cedar ceilings, timber wall panelling niches for sculptures and artwork are included along with bookshelves and built-in cabinetwork to give the home a complete and finished look.

Queenslander design

Luxuriously Appointed

With a modern colour scheme and extended footprint, this luxuriously appointed home takes advantage of city views, maximises the lifestyle needs of our clients and meets the requirements of the Brisbane City Council City Plan.

At dion seminara architecture we love Queenslanders and enjoy the opportunity to sympathetically transform the iconic character into homes fit for modern day families. If you have an old Queenslander you are looking to renovate, we would love to work with you on your project.

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br>   Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.