Previous Project Next Project

Hawthorne Queenslander Renovation At Last, Spaces In The Home Work After Renovation

Elegant simplicity

Hawthorne Queenslander Renovation

Queenslanders have a certain charm, but lack practicality and comfort compared to many modern homes. They are, however, blessed with potential which is why our client engaged us to transform their Hawthorne property.

Our designs for this Hawthorne Queenslander Renovation included contemporary enhancements, a new free-flowing floorplan, increased ventilation and natural light, and improved indoor-outdoor connections. The property now sits proudly among a sea of character homes and embodies a contemporary style with a respectful nod to the past.

This is a renovation of elegant simplicity.

Client Satisfaction Rating

The Brief

Like many Queenslander properties, the existing home was dark and cramped with little-to-no connection to the outside. It was important to our clients that we rectify these shortcomings so that their home could embody the true meaning of ‘Queensland living’. We also payed special attention to maximising the storage capacity of the property.

The Outcome

This magnificent home now offers the charm of a Queenslander with the practicalities of a contemporary home.

On the ground floor, we repositioned the kitchen to make room for a new luxurious lounge space that flows seamlessly through to an outdoor terrace. The terrace also houses a new BBQ area which is perfectly positioned in relation to the kitchen. This space is, therefore, ideal for entertaining.

With a newly defined dining area and multiple living spaces, the ground floor now boasts a free-moving floorplan, spacious interior architecture, and open plan living spaces that are bathed in natural light. In addition to remodelling the upstairs bathroom, these changes significantly improved the liveability of the property.

A new contemporary streamlined roof and backyard entertainment area were also installed to breathe new life into this Queenslander and to fully transform this home into an oasis for our client.

About the renovation

Queenslander Contemporary Design

By carefully remodelling and recycling the layout of the ground floor we significantly opened up the home. Doing so also introduced a more logical flow of space throughout the floor and maximised its natural lighting, ventilation, and function. In addition to relocating the kitchen, there were two key factors to correcting this flow, namely placing a new modern island bench in the kitchen, and a clearly defining a dining room area. In order to help blur the divide between indoor and outdoor living, large timber stacker doors connect the luxurious lounge with the new terrace.

What’s more, the area under the staircase was remodelled to provide much-needed storage for our clients.

Easy entertaining

Terrace Privacy

Every home tells a story, and this 1920s Queenslander was full of charm, passion and allure. Unfortunately, the home underwent a previous renovation that was poorly designed and executed. These alterations had little respect for the heritage of the property and did little to harness the home’s potential. Sympathetic, contemporary changes were, therefore, vital to renewing the life of the home.

The BBQ area of the new terrace allows for easy entertaining and provides privacy for the terrace and pool surround. Because our clients desired a contemporary and immersive indoor/outdoor home experience, the nature of this new space is conducive to relaxed weekends at home and entertaining guests by the pool.

Improvements to the First Floor

The main bathroom on the first floor of the home required remodelling. The existing layout was poor and made the bathroom feel cramped and smaller than it was. We, therefore, recycled its layout, modernised its features, and provided our clients with a picturesque main bathroom that is spacious, contemporary, and low maintenance.

This modern contemporary Queenslander is exquisitely detailed throughout, with its neutral colour palette, impressive Tallowwood timber flooring and its high ceilings.

Master planned future

Architects Hawthorne

We have panned out the second stage of this renovation. In this stage a new gatehouse will be installed to further enhance the streetscape appeal of the home and a large 2-car garage will be constructed with ample storage space.

If you are looking to transform and restore your Queenslander, contact dion seminara architecture today to discuss how we can transform your property to perfectly match the needs of your ideal lifestyle.

Project Number: 080301

Client Testimonial

When we approached Dion, our scope was to open up the back of the house to make the area flow through from the inner living to the outside. Also in the process, we wanted to modernize the kitchen and as with all projects, we also extended the scope to include the main bathroom upstairs. What we have achieved is a very liveable area that flows with a modern workable kitchen.

On Dion’s recommendation, we changed the orientation of the kitchen by extending into what was previously a walkway. I now have a study on the ground floor as recommended by Dion as my original study was upstairs away from the main living area and this new study is well utilized due to its location.

We are very happy with the renovation as designed by dion seminara architecture.



Let’s get started

Are you ready to work with us?