Architects Mt Nebo – New Home Design 000205

dion seminara architecture – Cover all of Mt Nebo

Dion Seminara is very happy to work with clients in Mt Nebo. Looking to build a stunning new home or renovate a beautiful old home, email or give Dion a call on (07) 3899 9450.

Mt Nebo History and Architecture

Mt Nebo was settled around 1919 by soldiers who came back from World War I. Mt Nebo has been in the shire of Esk, Pine Rivers, and Moreton Bay Region. It is now the home to large acreage properties with luxury homes.
Contact us today to be part of the future architecture of Mt Nebo.

dion seminara architecture – Mt Nebo Project

Prestige contemporary acreage home at Mt Nebo.

 

External Architecture

The home is essentially a concrete structure with large concrete columns with buttrice like shapes. This along with the tower and large concrete wall at the entry gives the home a castle like resemblance. Set high on the hill the home looks over the property as if it is a castle looking over it’s territory.

The external materials of the home are bookleaf stone to the front face of the house, off form concrete in its natural state, aluminum and timber framed windows with expansive glazing and a mixture of concrete roofs with gravel over and copper sheet roofs which will age gracefully like Customs House in Brisbane City.

From the entry, the house has a fortress wall. To the north and east the house has predominantly glass walls.  External venetians provide protection from the harsh sunlight in the morning and large eaves overhangs ensure the home remains cool most of the day.

Beyond the fortress wall, you will ascent the entry steps through a bamboo forest.  This is the first view of the tranquil gardens that surround the home.  While ascending the entry stairs, you also look across the reflection pools to a very Japanese style sand garden.  This simple yet very structured garden provides order and discipline to the front of the home.

Internal Architecture

Entry/Waiting Area

Beyond the entry bridge, through a large set of solid timber doors, is the entry to a space with a very normal ceiling height. This standard ceiling height gives this space an intimate feeling and emphasises the grandeur of the higher ceilings beyond this space.  To one side of the entry space, a simple bench seat provides a visitor with a zone to wait and reflect.

After ascending another few steps, you arrive within a grand space – the reflection lookout.  This space has large full height glass windows where you can gaze out across reflection ponds into a refined, yet simple, garden forming a room within the private boundaries of the walled fortress home.  This garden will also provide a tranquil view from the southern side of the main living area of the house.

Circulation

The magnificent staircase provides vertical movement within the house. The stair itself provides a link to the bedroom levels, and basement level.

Inner Sanctuary/Formal living

After entering the home, you arrive within the inner sanctuary.  This space contains a miniature garden.  Off this space is the formal living room incorporating a grand fireplace.  The room itself has full height glass walls on three sides which look over stunning reflection pools. Privacy is provided via venetian screening devices. Apart from the fireplace which provides warmth the room has cold finishes to emphasise the remoteness of the homes location.

Link/Formal Dining Room

A full glass walled entry bridge, or link, connects the dramatic dining room from the house.  The dining room is suspended some six metres above the ground.  It has glass walls on four sides, which extend from floor to ceiling.  When in this room the occupants feel like they are floating within air space, particularly during the evening when the surrounding countryside is in complete darkness.

Kitchen/Meals/Informal Living

A large gourmet kitchen has been created. This kitchen suits personal needs as well as those of a professional chef, if and when required. The kitchen includes a built in dining bench and different zones for preparation, cooking and cleaning.

The informal living zone incorporates large sliding doors which can be screened as well as a large entertainment unit.  A built in corner seat maximises seating and minimises clutter.

Deck/Bar/BBQ/Winter Deck

The deck is large, but not excessive.  The main deck is suitable for a large table with the winter deck incorporating built in seating.

The Bar/BBQ area is located in this position so it can service both decks, the spa area, the pool below and the indoor casual living area.

Office/Library/Bedroom One

These spaces have expansive views. The library overviews the formal living room and also has its own lookout deck. The office is large, but not excessive and incorporates built in detailed joinery to maximise functionality and minimise clutter.

Bedroom 1 has a large ensuite with a unique spa surrounded by river gravel, double shower and separate toilet.  A sauna is located in close proximity, along with a large dressing/walk in robe.  The bedroom itself includes a large four poster bed and retreat area.  This space appears as if it was a loft style of space, fit for a king.

Guest bedrooms/Laundry/Guest Retreat

This area services guests with five star hotel style accommodation. The guest retreat itself is much more casual for those staying for long stints. The laundry and drying area is for the whole house.

Bedroom Two and Three

These rooms incorporate their own amenities.  Walk in robes, desk areas and balconies.  These rooms are orientated to the east.

Garage

A five car garage is provided on the basement level.  A turntable in the floor of this area will provide greater maneuverability within this area.  This space is directly connected to the main stair.

Driveway/Garage Access

A circular driveway has been incorporated at the main entry gate.  A secondary driveway provides access through a large set of steel gates to the garage.

Home Theatre

This area is located underground on the basement level of the house. The seating within this area is made up of lounge style seating.

Pool/Spa

A large pool with an infinity edge or wet edge has been included. This pool includes a wading area and a large sun baking or stepping stone platform within the pool. In addition, a large outdoor spa in a sheltered environment provides a relaxing zone during summer.  A large glass window provides a view from the spa directly into the side of the pool.

Contact Dion Seminara Brisbane Architects today to discuss your luxury new home requirements

Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

Contact dion seminara architecture now to begin your project.

Related Case Study

Related Projects

 

dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds