Hamilton Queenslander Renovation with a Contemporary Addition

Hamilton Home Renovation

Our Hamilton home renovation for this 1930s Queenslander revolved around a design philosophy of awakening the potential within the existing home and creating a liveable environment for the family. The design ensured the home owners gained natural light and ventilation throughout.

The potential of the 1930s Queenslander home, with its decorative timber brackets, shingle, bungalow roof and wide open verandahs encompassed the heritage the home owners fell in love with when they purchased the property. Enhancing and extending the home to make it suitable for today’s lifestyle meant a renovation was on the cards. The opportunity proposed, given the family did not want to raise the existing home, was to extend the home towards the rear of the property.

Design Solutions Overcome Challenging Site

The challenge to this idea was the diagonally placed pool in the backyard. The solution was to annexe the home with a pavilion extending over the existing pool. Internal and external changes were required to redefine the spatial zones of the current home and ensure continuity and flow throughout the old and the new spaces.

The extension at the back of the existing house incorporated a new open plan streamlined kitchen, living and dining space for up to 8 people which opened out to a large covered entertaining deck with a barbecue alcove. The pavilion was elevated above the current floor level to ensure legal head clearance under this area.

The interior of the first floor of the home was redesigned. A wing containing four bedrooms, the main bathroom and a master ensuite and robe was designed, transforming the space within the existing house. The old bathroom received a renovation with the corresponding space converted to a guest retreat and den. A playroom with additional storage was designed for the remaining space on the ground level.

The external works included levelling the garden to create a large courtyard style backyard space suitable for children to enjoy for many years to come. The existing pool required fencing to comply with changes to regulations. The design of the overhead pavilion marked the boundary of the pool fence for a streamlined appearance.

Architectural Style

The architectural style of the rear of the home is a contemporary addition, with metal cladding used predominately to minimise maintenance. The front of the home still maintains the character of the original building to the extent that the new modern development is only visible once in the home.

The construction materials chosen were light weight timber frames with cladding utilising a combination of modern materials like corrugated metal cladding and sheeting with express joints blending with the existing house. The roof form of the rear addition was simple and contemporary.

Whilst not built as part of the construction of phase 1, a pergola- vertical screened structure was designed to the western face of the pool to help integration to the surrounding areas.

The video below shows you the blending of the old with the new.

 

Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

Contact dion seminara architecture now to begin your project.

Related Projects

 

dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds