Previous Project Next Project
Wynnum
Renovations, Queenslanders

Wynnum Queenslander Renovation

Design concept

Wynnum Queenslander Renovation

This Wynnum Queenslander renovation included enhancing the beautiful character of the home, improving the interior layout to accommodate the entire family, and creating flow throughout the home to increase natural cooling in summer.

Project details

Ground Floor

The existing driveway was impacting on the desired cottage feeling, therefore the driveway was relocated to the western end of the front yard and a courtyard put in its place. A new entry path will provide an inviting walk to the front entry stair. The beautiful Jacaranda and tulip wood trees are to be maintained in the front yard as well as the current front fence. A separate path to access our client’s consulting room would be fenced off from the remainder of the frontyard to ensure visitors have a direct route and avoid private spaces.

The western side of the ground floor would house 4 additional bedrooms and a bathroom. A storage room and utility room will be close to the car accommodation for easy access upon arrival. A laundry with clothes sorting bench and plenty of linen storage would be on the western face with direct access to a covered area and the clothesline. An entertainment/TV room on the ground floor will have direct access to the backyard, providing a secure space for children to play hidden from the consulting room and visitor access path.

Internal layouts

First Floor

The existing enclosed verandah will stay much the same; however the front casements would be altered to become full height bi-folding and/or louvre window combinations. This would also apply for some of the side verandah. Enhancements to the formal entry corridor would include relocating doors into the main bathroom and music/library room. The music/library room will be created from the existing TV/living space with plantation shutters in sliding format used to screen off this area from the remaining areas.

The living area will become centralised between this new music room and the existing kitchen space. The existing kitchen space will be converted to a multi-purpose dining and children’s homework and sewing area. A wide horizontal window would be added to the southern end of this room along with other windows so this space would have an indoor/outdoor feeling. This space could also house a slow combustion fireplace as being on the south; it will be cool in winter.

A new kitchen will be included in this Wynnum Queenslander renovation, and located on the south-west end of the house. The walls separating this space from the central hall and the proposed multi-purpose dining/study space will be partially removed to substantially open the area. Finally a large new deck of would be added with protection from the harsh southwest. A space for a bbq will be added and this space will have a direct connection to the central hall and kitchen.

If you’re thinking of your own Wynnum Queenslander renovation, contact us today.

Project Number: 110202

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.