Previous Project Next Project
St Lucia
Renovations, Workers Cottages, Indoor/Outdoor

St Lucia Character Home Renovation

Project scope

St Lucia Character Home Renovation

This purpose of this St Lucia character home renovation was to create more space for two family groups living in this home. The owners of the 1930’s character home also saw a significant improvement in the street appeal of the house. Finally, the renovation needed also to include providing a better connection between the home and the back garden.

The most significant change planned for the 1930’s character home was the de-centralisation of the front entrance to a side entry. This change allowed the front access to convert to bedrooms. New living areas were designed to be on the ground floor.

Design philosophy

Character Home Design Style

The proposed changes designed for the front of the home were purposely made very simple and refined to ensure that they complemented the classical styling of the front of the existing house. For this reason, face brickwork was incorporated into the design to provide impact around the entry and carport, thus balancing each end of the home.

A new front fence and landscaping are within the renovation design with the purpose of providing the home with a stately appearance. The new entry designed as part of the St Lucia character home renovation included skylights in the entry hall which would be inviting to guests through the provision of natural lighting. By hanging many of the artworks belonging to the owners onto the available wall space, the entry will be further enhanced.

Project details

Internal Layout And Views

Internally within the home, the St Lucia character home renovation design ensured that views of the back garden and pool were visible as one descended the internal staircase. Furthermore, on the lower floor level as a result of the new design, the home will have expansive views to the north, north-east and also into the backyard.

Fulfilling one of the primary purposes of the St Lucia character home renovation, the new living area and outdoor space would provide an all year round living and relaxation space. A fireplace was also recommended to add to the winter atmosphere.

The design also ensured that the main bedroom (plus ensuite) had a visual connectivity with the new living wing, thus allowing supervision of children from this zone.

Architectural design

Further Information And Completed Design

The new living wing, as well as the redeveloped lower ground floor level, provide a substantial increase in floorspace within the home. The renovation design for the lower ground floor of the existing house offers a formal dining space and a cellar, seen through a glass wall to one side of the internal corridor. The lower ground floor area also included entertainment, music, and mud rooms. The carport provides access to these areas.

A small library area off the hallway leading from the entry provides a connection to the front yard pergola area. This area not only renders a small library/study but also captures expansive views to the west.

The completed design achieved the purpose of the St Lucia character home renovation, adding additional living areas, substantially increased street appeal and improved connectivity between the internal and external living areas. The images below illustrate the home before the renovation and the substantial improvements contained within the new renovation design.

Contact us to be a part of the future architecture of St Lucia.

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.