Previous Project Next Project
Samford Valley
Renovations, 60's - 2000's

Samford Valley Home Renovation

Project background

Samford Valley Home Renovation

This Samford Valley home renovation project included some internal alterations and a new extension for a mountain top country retreat home. The roof structure over the south-west deck was a later addition made to the home and does not have the same appeal the other roof structures. Therefore, an additional large expansive floating roof will cover the decks on the front and back sides of the house and will be in keeping with the house’s appeal. The new roof over the deck on the north will be very high with a wide overhang so that it does not limit any views up the hill to the north or limit light.

Given the additional roofs to shade decks some glass UV rated skylights will be added to the southern side of the roof so that indirect light can flow into the dining room. The garden out the back of the house will also be redefined to improve the home’s link to the level section of land behind the house. Suitable irrigation systems will ensure that sloping ground fruit trees or cabinet timber trees could be planted to soften the sloping land immediately around the house and on lower pockets of the large site. This will give our clients greater value out of their site and improve the look and feel of the land surrounding their home. Finally screening on the eastern side of the house will help to reduce the morning heat load on this side.

More information

Project Details

We will incorporate a mud room which will include bench seating, coat hooks, storage cabinet and small amenities. The existing kitchen will remain largely in its current location, slightly shifted to the east to increase the living room space. The passage outside the kitchen will lead through to a sewing/study area. An access door located off the kitchen onto your northern deck will give easy access to the entertainment from the kitchen. Other changes include relocating the corner of the south-west wall of the dining room so that the dining space is longer and better able to handle the large dining table. This wall will include windows and skylights to ensure plenty of natural light and airflow into this space. From the entrance we will close off access openings and create a new opening at the end of this area. We will also extend the walls up so the entry creates greater depth to the dining area.

If you’re thinking of your own Samford Valley home renovation design contact our team today to begin your architectural journey.

Project Number: 101102

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.