Previous Project Next Project
Paddington
Renovations, Workers Cottages

Paddington Workers Cottage Renovation

External architecture

Paddington Workers Cottage Renovation

This Paddington Workers Cottage renovation included a modern extension at the rear of the character home, with contemporary colonial styling. The external styling of the front of the home will remain unchanged, with a wide stair just inside the pedestrian gate to easily descend to the lower level. The front deck will be removed to create a two storey void and entry forecourt.

A new extension at the rear of the home will include a deck with stairs descending down into the backyard. The external style of the back of the home will be contemporary colonial with large overhangs over extensive louvres and shutters. A bridge deck will meet the stair part of the way down and extend through to the sloping back section of the yard where a fort tree-house and adventure playground will be established. The remaining section of stair will descend down to the flat section of grassed area. A garden shed will be hidden under the deck and a large veggie path (fully possum proofed) will be housed off the deck on the northern side of the backyard.

Interior design

Project Details

The new main bedroom, large walk-in-robe and ensuite will be located on the south-east corner in place of the current back deck and will have views to the south east. A new internal stair will be located in place of the current kitchen and part of the first floor living room.

The living spaces on this level will have a homely feeling with a mixture of materials to give the spaces their own character and so that they will integrate well into the very private backyard.  Large sliding translucent glass doors would separate the entertainment room from the entry corridor thus allowing this space to feel larger and more connected to other living areas while the space is being used as a play room, but still allowing the space to be acoustically separated from other living spaces once the children are older.

The dining area will be located beside the living area. It would predominately be the general day to day meals area and the winter space, even including a modern styled fireplace. The kitchen will be a cook’s kitchen and is not to be in a fully open plan arrangement, with screen walls to be used to give some privacy to this area. A large butler’s pantry and appliance cupboards will provide plenty of storage in this space.

If you’re thinking of your own Paddington Workers Cottage renovation, with contemporary styling in mind, contact dion seminara architecture today.

Project Number: 120302

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.