Previous Project Next Project

Hawthorne Queenslander Renovation At Last, Spaces In The Home Work After Renovation

Elegant simplicity

Hawthorne Queenslander Renovation

Queenslanders have a certain charm, but lack practicality and comfort compared to many modern homes. But they are blessed with potential which is why our client engaged us to transform their Hawthorne property.

Situated amidst a sea of character homes, this Hawthorne Queenslander renovation sits proudly and embodies contemporary style. Blending into the existing streetscape with a striking façade this renovation saw the Queenslander reborn as a modern home with a respectful nod to the past. The vision behind this renovation was to embrace the essence of the Queensland lifestyle with the creation of a more dynamic interior and stronger indoor-outdoor connection. Plenty of natural light permeates the skilfully designed and practical living spaces. This is a renovation of elegant simplicity.

Client Satisfaction Rating

The Brief

For our client it was important that their home captured the true meaning of ‘Queensland lifestyle’. There needed to be a connection from the interior spaces to the outdoors, where our beautiful sub-tropical Brisbane climate can be enjoyed to its fullest.

Queenslanders tend to be quite closed so an open plan living space was important as was additional storage which the original home was lacking.

The Outcome

This magnificent home now offers the charm of a Queenslander with the practicalities of a contemporary home. Downstairs the kitchen was repositioned to allow for the construction of a luxurious lounge space that has a seamless connection to the terrace beyond. The terrace houses the BBQ area which is perfectly positioned in relation to the kitchen. There is now a clearly defined dining area with multiple living spaces. A remodelled contemporary bathroom upstairs and overall improved flow has greatly increased this home’s liveability.

In a sea of project homes surrounding the local golf course, a contemporary, streamlined roof breathes new life into the area with its newly created entertainment area design.

Originally from Western Australia, our clients moved to North Lakes and set down their roots in a local community with the most up to date facilities. They had made new friends and planned on staying long-term in their home, but desired a resort-style ambience that could turn their project home into an oasis for their family and their friends.

About the renovation

Queenslander Contemporary Design

Improvements to the ground floor layout saw the repositioning of the kitchen, with the creation of a luxurious lounge flowing seamlessly through the timber stacker doors to the terrace. With the renovation, the open plan living space of the home is now reorganised to create a clearly defined dining space and living space. Remodelling the under-stair area provided much-needed storage options together with positioning for an entertainment unit in the living room. Corrections to the flow throughout the ground floor are distinguished by the placement of the new modern kitchen’s island bench, and a clearly defined dining room. Multiple living areas cater to our client’s dreams of creating a haven that they had always imagined.

Easy entertaining

Terrace Privacy

Every home tells a story, and this 1920s Queenslander was full of charm, passion and allure. Unfortunately, a poorly designed and executed previous renovation was preventing the real gems to shine through. Sympathetic, contemporary changes were vital to renew the life of the home.

The terrace’s BBQ area, adjacent to the kitchen, allows for easy entertaining and created privacy on the terrace and pool surround.  Our clients desired a contemporary outcome that allowed for plenty of entertaining. Therefore, the nature of the space is conducive to relaxed weekends at home, entertaining family and friends by the pool.

Improvements to the First Floor

The main bathroom space on the first floor of the home required remodelling. The poor layout made the bathroom feel cramped and smaller than it was. The clients desired a contemporary bathroom that is easy to maintain.

The modern contemporary Queenslander is exquisitely detailed throughout, with its neutral colour palette, impressive Tallowwood timber flooring and its high ceilings.

Master planned future

Architects Hawthorne

The second stage of the renovation has been master-planned and includes a gatehouse to further enhance the streetscape appeal of the home. A generously spaced 2-car garage with ample storage has also been proposed.

If you are looking to transform and restore your Queenslander, contact us today to discuss how the charms of yesteryear can become the jewels of today. For your Architects Hawthorne, consider dion seminara architecture.

Project Number: 080301

Client Testimonial

When we approached Dion, our scope was to open up the back of the house to make the area flow through from the inner living to the outside. Also in the process, we wanted to modernize the kitchen and as with all projects, we also extended the scope to include the main bathroom upstairs. What we have achieved is a very liveable area that flows with a modern workable kitchen.

On Dion’s recommendation, we changed the orientation of the kitchen by extending into what was previously a walkway. I now have a study on the ground floor as recommended by Dion as my original study was upstairs away from the main living area and this new study is well utilized due to its location.

We are very happy with the renovation as designed by dion seminara architecture.



Let’s get started

Are you ready to work with us?