Previous Project Next Project
Renovations, 60's - 2000's

Brookfield Home Renovation

External changes

Brookfield Home Renovation

This Brookfield home renovation included alterations and additions to the existing home, and a new poolside guest house/retreat.

External front yard and front of home

The existing Brookfield home renovation landscaping is to be redefined to maximise the formality at the front of the house, including the fence at the front of the property. The driveway will be redone to emphasise the front door through a circular drive, with visitor parks on the eastern end. A porte-cochere will be established over the new driveway. A new centrally located significant tree will be planted opposite the entry to shade the entrance, with seating around the tree.

External back and backyard

Currently, the back hipped roof is visually competing with the outdoor terrace-roof; therefore we will minimally change the terrace roof to match the rear bedroom wing roof. The Brookfield home renovation client’s backyard enjoys an excellent orientation to the north-east with views to the tree line that follows the creek. As a result of this, our narrower terrace design will maximise the light levels the great orientation provides. A feature fireplace and built-in outdoor kitchen in the new terrace will ensure easy entertaining capabilities.

Retreat/poolside pavilion

This building will consist of two pavilions; one for bedrooms and one for the client’s living/entertainment indoor/outdoor space. Two small bedrooms and a bathroom will make up the guest house, with access to the kitchenette, dining area and retreat lounge. Stacker doors and bi-folding insect screened shutters around the living area will ensure our clients and their guests can enjoy the indoors and outdoors all year round. This space would enjoy views over the pool and to the north-east and views back to the homestead.


An enclosed link hallway will connect the guest retreat to the client’s house and will extend from the back of the current children’s wing. Gardens and external screens in the landscape would privatise this area from the neighbours, as well as between the guest retreat and the house.

Pool surround

Our client indicated that they like light tiles, built-in seating, small stable retaining walls as per the pictures provided. A glass pool fencing to at least the house side ensures the view is not hindered. The hedge at the rear of the pool will also be partially opened up so the residents can visually connect with the back section of the property.

Soft landscape (planting)

Given the nature of the client’s front yard, the backyard will take on a similar feel of formality in certain areas, with some semi-formal landscaping to certain non-formal locations.

Internal changes

Design Concept

Entry passage

A new hallway will be established connecting the home to the garage with linen storage cupboards. A new sliding door will separate the entry passage from the adult’s lounge/library.

Adult’s lounge/library

The front living room with fireplace will become the adult’s lounge and library with plenty of bookshelves.

Guest bedroom

The current dining space is to be converted into the fourth bedroom; a guest room should friends and family visit from overseas.

Study/fifth bedroom

A hall will separate the front living rooms/bedrooms and the current informal living areas. This hallway would traverse the entire length of the home. At the eastern end, the study will be created from the master bedroom, which can also be used as a fifth bedroom if needed. This room will have access to the courtyard, where seating will be placed.

Kitchen, dining and living spaces

The kitchen will be relocated to the centre of the future living space with the views of the new terrace and backyard. Sliding stacker or bi-folding doors which disappear into a concealed pocket will segregate the kitchen from the living area.

Main bedroom, ensuite and robe

The main bedroom will become a separate space occupying the northeastern corner for maximum light, breeze, and views out to the back of the property and the pool. The ensuite will contain a built-in large bath, large shower with walls around it (not glass), and large vanity with two basins and a separate toilet. A screen wall on the outside so the ensuite can open out to a courtyard style garden area.

Secondary living area/entertainment room

The secondary living area will increase in size with the relocation of the kitchen. The windows of this room will be replaced with louvres and a door system to allow the living area to connect with the backyard.

Project Number: 120601

Let's get started

Are you ready to work with us?

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane <br> Est. 1993

Award-Winning Lifestyle Design Architects Brisbane
Est. 1993

See why we're different

Your dream home can become a reality with dion seminara architecture. No matter what sort of building you’re working with or what stage you’re at, our award-winning Brisbane architects will breathe life into your vision and turn it into a stunning design. You are almost home.

Our Brisbane Architecture firm has serviced clients in a variety of locations, from Brisbane and its Surrounds, the Gold Coast to Central Queensland, Northern New South Wales to Sydney, to Darwin and the South Pacific. No matter where you live, we can provide you with the home of your dreams that perfectly matches your lifestyle and climate.