Indooroopilly Home Renovation – Post War House

Indooroopilly Home Renovation – Post War Home

The owners of this 1960s post war home in Indooroopilly were seeking a modern and contemporary renovation to transform their home completely.  Increasing the overall living space and improving the connectivity with the outdoors was a crucial component of the design brief. This home provides functional, sophisticated and sustainable architectural solutions, bridging contemporary Australian design with Japanese inspiration.

Recycling the Old

Situated on a sloping block, the existing post war home’s timber frame was salvaged, forming a structural and integral component of the renovated home. Lifting the old house allowed for a modern building to inject sophistication and prestige into the site.  This meant the home’s overall size could be increased without using up valuable real estate at the rear of the property.

From the street, steel beams accentuate the entry colonnade and front stair, welcoming you into the home. Landscaping with rendered masonry walls enhanced the space and a level of privacy from the street was maintained. The old carport has been transformed into a modern garage, connecting to the home by a covered walkway.

The new front entry, located in the centre of the home, connects with a gallery hallway, extending like a spine throughout the length of the home. An office was created beside the entry incorporating a  library and providing a home for our client’s favourite freestanding desk. An internal staircase of solid timber Brush Box joins with the hall providing vertical ascent and descent to the respective living zones.

The master bedroom’s location was maintained and further enhanced on the ground level. The renovated master suite provides ample custom storage and a secluded resort-style feel with the shutters improving solar and natural breeze access from the north-east via an existing two-storey void.

The previous ground level, which had been the central part of the house, became the first floor. This area includes bedrooms, a master bathroom and a living zone. An Australian outback feel was called upon to blend with a subtle Asian flavour. The two styles come together beautifully with a combination of veneer panelling, timber battening and large semi opaque sliding doors.

Interactive Zones

The new dining and kitchen areas were designed to connect with one another at times or have the ability to be closed off and isolated as required through the use of sliding shutters. Both the kitchen and dining space connect to a new indoor-outdoor deck. The deck featured insect proof screening to allow year-round enjoyment. It also connected with the partially levelled backyard.

A new family room with views over backyard attached to the kitchen/dining/deck zone. This family room with built-in cabinetry incorporated an expansive ceiling, providing a unique sense of space. An additional study or guest bedroom was also designed and located close to the new kitchen; this room incorporates a double sized guest bed, filing cabinet, desk and shelving.

A generous service area and additional guest bedroom, incorporating a study, extended down the western boundary. Acoustic rated sliding windows provided the opportunity for the guest bedroom to connect to the central living zone allowing this space to be open when needed or concealed on other occasions. The lower ground level contains another library, cellar, study and entertainment room.

The multiple areas of this Indooroopilly home renovation reflect the lifestyle requirements of this retired couple who enjoyed having family come and stay. The flexible design allows this home to open up for use by multiple generations but maintains a comfortable space for the two primary homeowners.

Flexible Design

Throughout the design phase, our goal was to create a flexible area that could be closed up and used as individual spaces in cooler months, with the option of opening the entire space up to the backyard during the warmer months. A flexible design was achieved through the use of a series of sliding doors that allow a variety of options depending on the weather and intended use of the space.

By using a combination of external shutters, Venetian blinds and overhangs the interior is perfectly shaded in summer while still making the most of the cooling summer breezes. The external shutters can easily control the amount of light entering the home while louvred windows allow the flow of air to be regulated so that artificial heating or cooling is seldom needed.

Interiors

A refined interiors palette with earth tones and Japanese inspired timber detailing provides warmth and interest throughout the home. New England Blackbutt timber flooring was used throughout the renovation. A combination of materials from stone and steel through to timber anchors the home, providing a harmonious and balanced feel.

Custom joinery and detailing throughout met the design brief as our clients were looking for bookcases, libraries, gallery display cases and shelving to house collections and books.

Exteriors

Expressed steel was cleverly used along with aluminium panels to give the home a very contemporary appearance while enhancing the current subtropical characteristics. Thus by blending modern materials with the existing exterior cladding the home has a unique and wonderfully edgy façade.

The home is now modern yet elegant and more open with spaces that are inviting and fit perfectly with our client’s needs.

 

Project Number: 080503

Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

Contact dion seminara architecture now to begin your project.

Related Projects

 

dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds