Unique Renovation in Herston – a Private Pavilion Bedroom Retreat

Project background

My clients for this Herston home renovation design project were an couple in their 50’s looking for longer term lifestyle solution.

The purpose of the project was to design a pavilion on the premise of creating additional living space with a contemporary feel whilst remaining sensitive to the existing architectural form.

The current home was an inner city character home in Herston, Brisbane.   The garden area included a swimming pool and a fairly large (and unused) grassed area proximate to the pool.

The pavilion design

The location for the new pavilion was identified to be positioned in the rear garden at a distant proximity to existing house to provide increased privacy and a feel of secluded living quarters.  The main bedroom was planned to provide a larger area and include his and her walk in robes, private ensuite and a separate water closet.  The pavilion design also featured a private parental retreat with direct access to existing pool and garden areas.

Of importance to the design was that the addition was to be climatically responsive by incorporating active and passive solar design principles.  For instance, the louvres were positioned on north eastern side of the pavilion to increase ventilation and capture natural light.  Mechanically controlled Vental Venetians were planned to be solar receptive.  The design also included wide eaves to  provide an over hang and shade.  In addition a 1200mm wide sunshade was proposed so as to allow morning sun in winter yet prevents harsh sun during the summer months.  Furthermore, service spaces such as ensuite, WIR and WC were placed on south western side of addition to prevent solar gains.

All these principles were incorporated in a consistent design with a strong connection of existing house.  Flow through the house was improved by incorporating a new internal staircase which assists movement between levels more specifically to the garage and laundry areas.

Further lifestyle design suggestions

In a bid to make the existing house more habitable and add a contemporary edge the following optional alterations were also suggested:-

A new modern kitchen fitout to improve connection with dining and outdoor entertaining areas.

Deck areas to be extended; increasing the outdoor living space and a counter leaved barbeque recess be installed.

The dining areas should be expanded by cutting down wall to kitchen adding a breakfast bar in conjunction with full width bi-fold doors to deck.

Finally, the wall in front of the laundry on ground floor should be shifted to increase area.  This alternation however was dependent on the accessibility of spare tiles to patch floor.

All the above optional alterations were suggested to reflect trends in the market place and maintain a competitive edge in demand over time.

herston renovation

Largely unused Outdoor Space prior to Renovation

Herston home renovation

Prior to Renovation no Outdoor Living Area

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indoor and outdoor design

Unique Pavilion Addition Providing Indoor and Outdoor Living

house renovation in herston

Pavilion bedroom retreat designed for changing lifestyle needs and to be climatically responsive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Project Number: 080501

Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

Contact dion seminara architecture now to begin your project.

Related Case Study

Related Projects

 

dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds