Home Renovation – Queenslander in Hawthorne

Hawthorne Queenslander Home Renovation

Sympathetic contemporary changes were sought to a previously renovated 1920′s Queenslander in Hawthorne.  The purpose of the new design was to enhance liveability and create a more dynamic interior and stronger indoor-outdoor connections.

The design project

The owner of the Hawthorne Queenslander really wanted to improve the layout of the ground floor space.  After consultation with the client it was agreed that the relocation of the kitchen and expansion of the ground floor to improve flow to the rear terrace would be beneficial.

The internal renovation of the Queenslander include a new modern kitchen layout with an island bench to improve the flow in the kitchen.  In order to connect the kitchen with the rear courtyard a bi-fold servery window was designed along with the option of bi-fold or stacker windows.

A BBQ area adjacent to the kitchen out on the terrace was also created. This creates privacy for entertaining on the terrace and pool surround.  New bi-fold or stacker doors to the rear terrace were also recommended and are now in place.  With the renovation the open plan living space of the home is now reorganised to create a clearly defined dining space and living space.

On the first floor the bathroom and linen storage was re-designed. The front study window were replaced and the walls in the TV room were removed so it could be converted into usable space.  The under stair area was remodeled to provide storage space and room for an entertainment unit for the living room.

The new entry foyer and enclosed study now makes entry to the house more formal and creates a space to ‘meet and greet’ prior to visitors being invited to enter the general living area.

Stage 2 future planned renovations as shown in the 3D visual

The second stage of the renovation is still to be carried out.  This includes the redesign of the current garage to contain a new bedroom with a private terrace.  A french door is to be placed such that links to a courtyard instead of the current driveway.  Furthermore there is to be an addition of a carport-garage-pergola.

New Garage accommodation is planned to be provided for two cars and includes generous storage space allowance.  A further car can be accommodated in the new carport.

At the entry gate we recommended the incorporation of a gatehouse to further enhance and improve the streetscape appeal of the home. A new front fence, driveway and pedestrian entry was proposed. Once built, the new entry roof will draw visitors to the front door.

Contact Dion Seminara today to find out how your Queenslander home can be transformed and restored.

 

Project Number: 080301

Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

Contact dion seminara architecture now to begin your project.

Related Case Study

Related Projects

 

dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds