Bulimba Home Renovation 111004

Bulimba Architects – A Contemporary Home Renovation

Our client’s brief was for a contemporary flood proof Queenslander consisting of 4 bedrooms, the main bedroom with a walk-in robe and ensuite, separate office space, a deck at the rear of the home with a large open area under the house complete with a workshop. Sufficient parking for 2 cars was also a core requirement given the area.

The clients loved the high ceilings of their  Bulimba Queenslander, but the narrowness of the home did not facilitate the balance and proportion that would be required when the house was raised. Increasing the general width of the home provided the solution, particularly as the ground floor itself was to be elevated slightly.

Enhancements to the Streetscape

The front facade treatment includes different roof lines at differing heights to complement the enhanced width of the overall design. As the traditional Queenslander’s front verandah offers some protection from the west, it was incorporated into the design.

Inclusions like fencing and landscaping were essential elements to improve the balance and proportion of the renovated home. Incorporating a gatehouse provides a clear point of entry and adds another layer of interest to the home. A new entry path was created down one side of the home to a new front door which links via the new entry into the new living areas.

New Additions

The existing home will be raised to a height above the required defined floor level, with a double garage, workshop and storage incorporated into this level. In addition, towards the back of this zone, the laundry, wc with basin and playroom/ entertainment room and internal stairs are to be located.

A new entry and open plan living, dining, kitchen and butler’s pantry were designed. The clients were not after a very large home, so to avoid the larger expansion of the home into the backyard, the dining space was designed as an indoor/ outdoor space. The new addition incorporates ceiling heights of 1.5 storeys to replicate the Queenslander feel. By keeping the home as low to the ground as possible meant that a great connection to the outdoor space and the backyard were gained.

Renovated Space

The 4 bedrooms, main bathroom, ensuite, robe and large linen closet were designed for the family on the first floor. The main bedroom’s location was positioned on the north-east to capture the breezes and natural light. Accomodating the private living areas upstairs allows the family to enjoy their time socialising in the newly created extension without disturbing others’ privacy.

Environmental Savings

The home required heavy insulation to block out the harsh western heat, with external and internal walls and roof cavities insulated. Sunshades and sunscreens particular on the western and eastern faces were also included in the design. New louvre or casement windows on the north and east maximise ventilation, with UV treatment to minimise heat gain within the summer months.

All of our designs focus on creating efficient and practical spaces. If you are wanting to renovate and are looking for Architects familiar with Queenslanders and the Bulimba area, please look at our gallery of completed projects and contact us when you are ready.

Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

Contact dion seminara architecture now to begin your project.

Related Case Study

Related Projects

 

dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds