Corporate Facility Design – Brisbane Schneider Headquarters

    Corporate Facility Design

    We were commisioned to provide design advice for the Brisbane Schneider Trade Coast Queensland Headquarters project. Our role in this corporate facility design project was to define and document the various client needs and provide a concept to the developer.

    Schneider Corporation, an international electrical corporation, was looking to merge eight corporate facilities into the one building. The requirements of each organisation had to be identified to determine the staffing needs, amenities, functional requirements and allow for future growth.

    The new regional centre required a design intended to reflect the company’s energy efficient products and systems, their innovation and a professional business environment necessary for both staff and customers. For the employees, the design was to accommodate a contemporary work environment with open planned work areas promoting a collaborative operational environment. Our schedule of spacial planning spanned the design of a three-storey office building allowing areas for all employees and customers within a comfortable environment. The design allowed for the fostering of greater productivity to the benefit of all stakeholders.

    Administration Zones

    The administration building main tenancy included 5440 square metres of office and showroom space. For the staff, the design was to accommodate a contemporary work environment with open planned work areas promoting a collaborative operational environment. Areas for training and professional development opportunities were facilitated through the design of three large training rooms accommodating up to 100 people in each.

    Other requirements identified were spaces for document storage, a secure stationary store-room on each level, a minimum of five meeting rooms with acoustic bi-fold doors and kitchenette spaces.

    Open planned areas for administration with natural light filling the spaces was essential. Managerial offices were to be located in central locations permitting their rooms to oversee the open-planned zoning and allowing the natural light to enter the building from all angles. Deep covered balconies would provide necessary breakout areas on every level of the building.

    Reception and Forecourt

    On the ground floor, a common reception area would welcome all employees and customers into the headquarters. The forecourt with open spaces on the ground floor would provide for functions, cafeteria dining and breakout areas. Screens to privatise outdoor areas from public view where needed were also considered as were external bbq facilities.

    Three-metre floor to ceiling height would ensure maximum natural light enters the building and UV and heat rated window glass was documented. Sun shading and window screening to limit exposure to the western sun and limit heat gain from the morning eastern sun were also considerations for the organisation.

    Warehouse and Factory

    The identification of the warehouse and factory zones within the complex warranted 13500 square metres of space. Logistically, a separate entry for trucks and cars was also designed.

    dion seminara architecture’s design concept was handed over to the project’s developer for the completion of the project.

     

    Would you like to know more about our design process?  Do you want to know how to take the first step in your project?

    Contact dion seminara architecture now to begin your project.

    Related Projects

     

    dion Seminara architecture | Brisbane architects committed to satisfying client living + working needs | Renovation and unique new home specialists, multi-residential and fitouts | Servicing all suburbs of Brisbane and surrounds